Επιλέξτε απο το μενού "
Ετικέτες" αριστερά το μάθημα ή το κεφάλαιο που θέλετε καθώς και τις συμβουλές μας για μια επιτυχή πορεία στο δύσκολο έργο σας!

Γενική Περιγραφή των μαθημάτων της Οικονομίας και της
Διοίκηση θα βρείτε στο κάτω μέρος του blog...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΑΟΘ - Κεφάλαιο 3

ΜΕΡΟΣ Β. Το ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

1. Το κόστος Παραγωγής στη Βραχυχρόνια Περίοδο

Για την παραγωγή προϊόντων, η επιχείρηση χρησιμοποιεί παραγωγικούς συντελεστές. Για την απόκτηση τους καταβάλλει συνήθως χρήματα.

Το ύψος της δαπάνης αυτής εξαρτάται από την ποσότητα και τις τιμές των συντελεστών.

Συνεπώς, υπάρχει σχέση μεταξύ των παραγόμενων ποσοτήτων και των χρηματικών δαπανών της επιχείρησης. Τη σχέση αυτή την εκφράζει η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.

Το Συνολικό Κόστος (Total Cost - TC) της Επιχείρησης αναλύεται σε δύο κατηγορίες:

A) Μεταβλητό Κόστος (Variable Cost – VC): που αναφέρεται στις δαπάνες που καταβάλλονται για τους μεταβλητούς συντελεστές, δηλαδή γι’αυτούς των οποίων η ποσότητα μεταβάλλεται καθώς μεταβάλλεται η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος. (π.χ. δαπάνες για μισθούς, πρώτες ύλες κτλ)

B) Σταθερό Κόστος (Fixed Cost – FC): που αναφέρεται στο κόστος που δεν μεταβάλλεται καθώς μεταβάλλεται η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος και αφορά τις δαπάνες που καταβάλλονται για τους σταθερούς συντελεστές. (π.χ. ενοίκια, ασφάλιστρα κτλ).

TC=FC+VC

Παράδειγμα: Αν το σταθερό κόστος είναι 4000, ο εργατικός μισθός w=1000 και το κόστος των πρώτων υλών ανά μονάδα προϊόντος r=100 τότε:

Μεταβλητό Κόστος: VC=wL+rQ = 1000L+100Q
Σταθερό Κόστος: FC=4000
Συνολικό Κόστος: TC=FC+VC=4000+1000L+100Q

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εδώ έχουμε ΔΥΟ μεταβλητούς Συντελεστές, την Εργασία (L) και τις πρώτες ύλες.
Αν είχαμε μόνο την Εργασία τότε το Μεταβλητό Κόστος είναι ίσο με VC=wL


2. Καμπύλες Κόστους στη Βραχυχρόνια Περίοδο

Καμπύλη Σταθερού Κόστος (1): Μία ευθεία γραμμή (μιας και δεν εξαρτάται από την παραγόμενη ποσότητα Q – Το FC επιβαρύνει την επιχείρηση ακόμα και όταν Q=0)

Καμπύλη Μεταβλητού Κόστους (2): Ξεκινά από την αρχή των αξόνων και ανέρχεται, καθώς αυξάνεται η ποσότητα του προϊόντος

Καμπύλη Συνολικού Κόστους (3): Το κάθετο άθροισμα (κοινώς προσθέτουμε το κόστος) των καμπυλών του Σταθερού και του Μεταβλητού κόστους.

3. Μέσο Κόστος

Μέσο Κόστος (ή κατά μονάδα προϊόντος κόστος): Ο λόγος του Κόστους προς την αντίστοιχη ποσότητα προϊόντος.

Αντίστοιχα λοιπόν έχουμε:

Μέσο Μεταβλητό Κόστος (Average Variable Cost): AVC=VC/Q
Μέσο Σταθερό Κόστος (Average Fixed Cost): AFC=FC/Q
Μέσο Συνολικό Κόστος (Average Cost): AΤC=TC/Q

Προφανώς λοιπόν: AΤC=AFC+AVC

Καμπύλη Μέσου Σταθερού Κόστους: Το Μέσο Σταθερό Κόστος μειώνεται συνεχώς όσο αυξάνεται η παραγωγή (αφού η ίδια δαπάνη επιμερίζεται σε περισσότερες μονάδες προϊόντος – τα 4000 που είχαμε πριν 4000/1>4000/2>4000/3 κοκ).

Καμπύλη Μέσου Μεταβλητού Κόστους: Στην αρχή μειώνεται και στη συνέχεια αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στο Νόμο της Φθίνουσας ή μη ανάλογης απόδοσης (στην αρχή το προϊόν αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ό,τι το κόστος των μεταβλητών συντελεστών, με αποτέλεσμα το μέσο μεταβλητό κόστος να μειώνεται, ενώ στη συνέχεια ο ρυθμός αύξησης του προϊόντος γίνεται μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης του κόστους των μεταβλητών συντελεστών, με αποτέλεσμα το μέσο μεταβλητό κόστος να αυξάνεται – SOS).

Καμπύλη Μέσου Συνολικού Κόστους: Στην αρχή επηρεάζεται κυρίως από το μέσο σταθερό κόστος, όμως καθώς η παραγωγή αυξάνεται επηρεάζεται κυρίως από το μέσο μεταβλητό κόστος και ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία με αυτό.



Οι καμπύλες του AVC και ATC στη βραχυχρόνια περίοδο έχουν το σχήμα του λατινικού γράμματος U, ως συνέπεια του νόμου της φθίνουσας απόδοσης.

4. Οριακό Κόστος

Το Οριακό Κόστος (Marginal Cost - MC) δείχνει το ρυθμό με τον οποίο μεταβάλλεται το συνολικό κόστος (ή το μεταβλητό κόστος), όταν μεταβάλλεται η παραγωγή κατά μία μονάδα.

MC=Δ(TC)/ΔQ

ή

MC=Δ(VC)/ΔQ

Καμπύλη Οριακού Κόστους: Αρχικά κατέρχεται, φτάνει σε ένα κατώτατο σημείο και στη συνέχεια ανέρχεται. (πάλι λόγω του Νόμου της Φθίνουσας Απόδοσης).

Το MC είναι σημαντικό μέγεθος για μια επιχείρηση, γιατί η απόφαση της επιχείρησης για αύξηση της παραγωγής της κατά μία μονάδα θα πρέπει να γίνει έπειτα από σύγκριση του κόστους αυτής της μονάδας (που είναι το Οριακό Κόστος), με το έσοδο από την πώληση αυτής της μονάδας.

Το MC μεταβάλλεται ως μέγεθος πιο έντονα από το AVC γιατί δεν επηρεάζεται από τις προηγούμενες μεταβολές του κόστους παραγωγής αλλά μόνο από την αύξηση του κόστους από την τελευταία μονάδα προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προετοιμασία Πανελλαδικών

Καθηγητής παραδίδει μαθήματα:

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
(ΑΟΘ)

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών
(ΑΟΔΕ)

Άριστη Γνώση αντικειμένου
Σύγχρονες Μέθοδοι διδασκαλίας
Σεβασμός στην προσωπικότητα του μαθητή

τηλ. επικοινωνίας: 694-8200440
(φιλική καταχώρηση)