Επιλέξτε απο το μενού "
Ετικέτες" αριστερά το μάθημα ή το κεφάλαιο που θέλετε καθώς και τις συμβουλές μας για μια επιτυχή πορεία στο δύσκολο έργο σας!

Γενική Περιγραφή των μαθημάτων της Οικονομίας και της
Διοίκηση θα βρείτε στο κάτω μέρος του blog...

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τα Θέματα και οι Λύσεις στην ΑΟΘ - 2011

Τα θέματα και οι λύσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.

α. Οι ροές αγαθών, παραγωγικών συντελεστών και χρήματος μεταξύ των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του κράτους είναι συνεχείς και έχουν πάντοτε το ίδιο μέγεθος. Λάθος (κεφ 1)

β. Το ανερχόμενο τμήμα της καμπύλης του μέσου μεταβλητού κόστους που βρίσκεται πάνω από την καμπύλη του οριακού κόστους αποτελεί τη βραχυχρόνια καμπύλη προσφοράς της επιχείρησης. Λάθος (κεφ 4)

γ. Ας υποθέσουμε ότι για ένα αγαθό Χ παρατηρείται ταυτόχρονα μείωση της τιμής του και αύξηση στο εισόδημα των καταναλωτών. Οι επιδράσεις των δύο αυτών μεταβολών αφήνουν την τελική ζητούμενη ποσότητα ίδια με την αρχική. Σε αυτήν την περίπτωση το αγαθό Χ είναι κανονικό. Λάθος (κεφ 2)

δ. Το κόστος ευκαιρίας είναι συνήθως αυξανόμενο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συντελεστές παραγωγής δεν είναι εξίσου κατάλληλοι για την παραγωγή όλων των αγαθών. Σωστό (κεφ 1)

ε. Η δυνατότητα της επιχείρησης να προσαρμόζει τα δεδομένα της είναι καλύτερη, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα προσαρμογής της παραγωγής και της προσφοράς της στις μεταβολές των τιμών.
Σωστό (κεφ 3)
Μονάδες 15

Στις παρακάτω προτάσεις Α2 και Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Α2. Έστω ότι η κατανάλωση βενζίνης σε μία πόλη είναι 6.000 λίτρα την εβδομάδα και η τιμή του λίτρου 2 ευρώ, με ελαστικότητα ζήτησης -0,5. Αν το κράτος επιθυμεί για διάφορους λόγους να μειωθεί η ζητούμενη ποσότητα κατά 10%, θα επιβάλλει πρόσθετη φορολογία επί της τιμής ίση με:
α. 0,4 ευρώ.
β. 2,4 ευρώ.
γ. 1,6 ευρώ.
δ. 0,2 ευρώ.
Μονάδες 5

Α3. Όταν οι καταναλωτές ενός αγαθού δεν αντιδρούν στις μεταβολές της τιμής του και συνεχίζουν να ζητούν την ίδια ποσότητα ανεξάρτητα από την τιμή του, το αγαθό είναι:
α. ελαστικής ζήτησης.
β. ανελαστικής ζήτησης.
γ. πλήρως ανελαστικής ζήτησης.
δ. μοναδιαίας ελαστικότητας ζήτησης.
Μονάδες 5

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Β1. Να περιγράψετε, κάνοντας και χρήση διαγράμματος, τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στην καμπύλη προσφοράς των αγαθών η μεταβολή στις τιμές των παραγωγικών συντελεστών (μονάδες 8), η τεχνολογία (μονάδες 8), οι καιρικές συνθήκες (μονάδες 4) και ο αριθμός των επιχειρήσεων (μονάδες 5).
Για την περιγραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο διάγραμμα για όλες τις περιπτώσεις.
Κεφ. 4, "Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Προσφοράς" (σελ 83-84)
Μονάδες 25

ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΤΗ
Τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα αναφέρονται σε μία επιχείρηση που λειτουργεί στη βραχυχρόνια περίοδο. (τα κόκκινα τα συμπληρώνουμε εμείς με βάση τα ερωτήματα της άσκησης)

L

Q

AP

MP

MC

VC

AVC

0

0

-

-

-

0

-

1

2

2

2

84

168

84

2

8

4

6


504

63

3

12

4

4

63

756


4

14



84


66



Γ1. Γνωρίζοντας ότι στον τρίτο εργάτη το μέσο προϊόν (AP) είναι μέγιστο, να υπολογίσετε την ποσότητα προϊόντος (Q) που παράγεται, όταν απασχολούνται τρεις εργάτες.

Αφού για L=3 το ΑΡ είναι max τότε:
ΑΡ3=ΜΡ3
Q3/3 = (Q3-8)/(3-2) άρα Q3=12
Μονάδες 5

Γ2. Όταν συνολικά παράγονται δύο μονάδες προϊόντος από τον πρώτο εργάτη, το οριακό κόστος (MC) είναι 84 χρηματικές μονάδες. Να υπολογίσετε το μεταβλητό κόστος (VC) και το μέσο μεταβλητό κόστος (AVC) στο συγκεκριμένο επίπεδο παραγωγής.

84= (VC-0)/(2-0) άρα VC=168 και AVC=84

Μονάδες 4

Γ3. α. Γνωρίζοντας ότι, όταν απασχολούνται δύο εργάτες και το μέσο μεταβλητό κόστος (AVC) είναι 63 χρηματικές μονάδες, να υπολογίσετε το μεταβλητό κόστος (VC) που αντιστοιχεί στους δύο εργάτες. (μονάδες 3)

AVC=VC/Q
63=VC/8
VC=504

β. Γνωρίζοντας ότι όταν απασχολούνται τρεις εργάτες και το μεταβλητό κόστος (VC) είναι 756 χρηματικές μονάδες, να υπολογίσετε το οριακό κόστος (MC) που αντιστοιχεί στους τρεις εργάτες. (μονάδες 3)

MC = (756-504)/(12-8) = 63
Μονάδες 6

Γ4. Αν το μέσο μεταβλητό κόστος (AVC) που αντιστοιχεί στους τέσσερις εργάτες είναι 66 χρηματικές μονάδες και το οριακό κόστος (MC) 84 χρηματικές μονάδες, να υπολογίσετε την ποσότητα (Q) που παράγουν οι τέσσερις εργάτες.

Έχουμε Σύστημα όπου
84 = (VC-756) / (Q-12)
και
66=VC/Q

Λύνουμε και έχουμε Q=14

Μονάδες 6

Γ5. Σε ποιο αριθμό εργατών εμφανίζεται η λειτουργία του νόμου της φθίνουσας απόδοσης και γιατί;

O Νόμος της Φθίνουσας Απόδοσης ξεκινά με την προσθήκη του τρίτου εργάτη μιας και εκεί το MP μειώνεται! (μπορείτε να πείτε και «μετά τον δεύτερο εργάτη» για τον ίδιο λόγο).

Μονάδες 4

ΟΜΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

Τα ακόλουθα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για το αγαθό Χ στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.


Ρ

Qd

ΣΔ

Υ

Α

5

40

200

800

Β

5

100

500

1600

Γ

6

36

216

800


Κατ αρχάς πρέπει να υπολογίσουμε πρώτα τα Qd από τη σχέση ΣΔ=PQd

Δ1. α. Να υπολογίσετε την ελαστικότητα ζήτησης του αγαθού ως προς την τιμή (ΕD) όταν η τιμή αυξάνεται από 5 σε 6 χρηματικές μονάδες, και να χαρακτηρίσετε τη ζήτηση του αγαθού με βάση την τιμή της ελαστικότητας. (μονάδες 4)

Για να υπολογίσουμε την Ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμής θα πρέπει να ισχύει το ceteris paribus, δηλαδή το Υ πρέπει να είναι σταθερό.
Εd(από Α στο Γ) = (36-40)/(6-5) * (5/40) = -0,5 (ανελαστική ζήτηση)

β. Να δικαιολογήσετε τη μεταβολή στη Συνολική Δαπάνη (ΣΔ) των καταναλωτών, όταν η τιμή του αγαθού αυξάνεται από 5 σε 6 χρηματικές μονάδες [ceteris paribus]. (μονάδες 3)

Αφού η ζήτηση είναι ανελαστική πάει να πει πως (σε απόλυτες τιμές) η ποσοστιαία μεταβολή της ποσότητας θα είναι μικρότερη από την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής. Συνεπώς, με την αύξηση της τιμής η ΣΔ επίσης αυξάνεται ( εδώ καθώς η τιμή από 5 γίνεται 6 η ΣΔ αυξάνεται από 200 σε 216 χρηματικές μονάδες.

Μονάδες 7

Δ2. Να υπολογίσετε την εισοδηματική ελαστικότητα (ΕΥ), όταν το εισόδημα των καταναλωτών μειώνεται από 1600 χρηματικές μονάδες σε 800 χρηματικές μονάδες, και να χαρακτηρίσετε το αγαθό με βάση την τιμή της εισοδηματικής ελαστικότητας.

Για να υπολογίσουμε την εισοδηματική Ελαστικότητα θα πρέπει και πάλι να ισχύει το ceteris paribus άρα η τιμή (Ρ) πρέπει να είναι σταθερή.
ΕΥ(από Β στο Α) = (40-100)/(800-1600) * (1600/100) = 1,2>0 άρα το αγαθό είναι κανονικό.

Μονάδες 4

Δ3. Να προσδιοριστεί η γραμμική συνάρτηση ζήτησης του αγαθού, όταν το εισόδημα είναι 800 χρηματικές μονάδες.

Χρησιμοποιούμε τον τύπο του κεφ. 5: Q-Q1/P-P1 = Q2-Q1/P2-P1 μεταξύ των συνδυασμών Α και Γ και υπολογίζουμε : Qd=60-4P
(εναλλακτικά μπορείτε να θεωρήσετε τη γραμμική Qd=α+βΡ και να λύσετε σύστημα)

Μονάδες 7

Δ4. Αν η συνάρτηση προσφοράς είναι Qs=-20+4P και το κράτος επιβάλλει ανώτατη τιμή πώλησης (PA) για το αγαθό, οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν «καπέλο» ίσο με 5 χρηματικές μονάδες για να απορροφήσουν όλη την ποσότητα του αγαθού, να υπολογίσετε την ανώτατη τιμή PA που επιβλήθηκε.

Αντίστροφο καπέλο
Πολύ βοηθητικό θα είναι να κάνετε ένα τυχαίο σχήμα για να δείτε ακριβώς τα βήματα!

Βήμα 1:
(max)Καπέλο=P2-PA=5 άρα Ρ2=5+ΡΑ

Βήμα 2:
Οι παραγωγοί στην τιμή ΡΑ προσφέρουν Qs : Qs=-20+4PA (1)

Βήμα 3:
Στην ίδια ποσότητα (Qs) οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν Ρ2
Qd=60-4P2 (2)

Βήμα 4:
Θέτουμε για τις (1) και (2) Qd=Qs και αντικαθιστούμε στη συνάρτηση ζήτησης όπου Ρ2 το 5+ΡΑ.

Βήμα 5:
Λύνοντας ως προς ΡΑ έχουμε ότι η ανώτατη τιμή είναι ΡΑ=7,5


Μονάδες 7

Χαρακτηρισμός Θεμάτων:
Εύκολα θέματα με μόνη δυσκολία στα ερωτήματα Α2 και Δ4. Αναμενόμενο κομμάτι θεωρίας και ασκήσεις αρκετά εύκολες που κάθε μαθητής τις έχει λύσει στο σχολείο και στο φροντιστήριο του.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΑΟΘ


Και ενώ οι περισσότεροι φίλοι σας έχουν ήδα πάει για μπάνιο μετά το τέλος των εξετάσεων εσεις μένετε μέσα και συνεχίζετε το διάβασμα με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

24 σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου όσο γράφετε

1. Το Κόστος Ευκαιρίας μεταξύ δύο συνδυασμών είναι ΑΝΑΜΕΣΑ στους συνδυασμούς αυτούς. (προσοχή! Το Κόστος Ευκαιρίας είναι ΠΑΝΤΑ θετικό)

2. Οι Ελαστικότητες τόσο της Ζήτησης όσο και της Προσφοράς μεταξύ δύο συνδυασμών αναφέρονται στον ΑΡΧΙΚΟ συνδυασμό. (το ίδιο ισχύει και στην εισοδηματική ελαστικότητα)

3. Οι Ποσότητες του Οριακού Προϊόντος (MP) και του Οριακού Κόστους (MC) μεταξύ δύο συνδυασμών αναφέρονται στον ΤΕΛΙΚΟ συνδυασμό.

4. Στο Κόστος Ευκαιρίας το "Δ" είναι Μεγαλύτερο μείον Μικρότερο ΕΝΩ στις ελαστικότητες, στο Οριακό Προϊόν και στο Οριακό Κόστος το "Δ" είναι τελικό μείον αρχικό! (βλέπε τυπολόγιο)

5. Αν έχουμε ανεργία πάει να πει ότι ΔΕΝ βρισκόμαστε πάνω στην ΚΠΔ! (Αν η ανεργία μειωθεί ή αυξηθεί η ΚΠΔ ΔΕΝ μετακινείται!).

6. Όταν έχουμε έναν πίνακα με τους μέγιστους συνδυασμούς που μπορούν να παραχθούν για δύο αγαθά (ασκήσεις κεφαλαίου 1) και μας ζητάει να κατασκευάσουμε την Κ.Π.Δ. προσδιορίζομε τα σημεία πάνω στο διάγραμμα και τα ενώνουμε με ευθύγραμμα τμήματα! (ΟΧΙ καμπυλωτά)

7. Προσοχή στο πότε έχουμε μεταβολή στη ζητούμενη ποσότητα και πότε μεταβολή στη ζήτηση! Η ζητούμενη ποσότητα μεταβάλλεται όταν μεταβάλλεται η τιμή του αγαθού, ενώ η ζήτηση μεταβάλλεται όταν μεταβάλλεται κάποιος από τους υπόλοιπους προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης!! (Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της προσφερόμενης ποσότητας – προσφοράς!).

8. Ο Νόμος της Φθίνουσας Απόδοσης ισχύει με την προσθήκη του εργάτη (L) που μειώνει το Οριακό προϊόν (MP) και ΟΧΙ στον εργάτη που το Οριακό προϊόν είναι μέγιστο! Γι αυτό το λόγω γράφουμε: "Ο Νόμος της Φθίνουσας απόδοσης ισχύει με την προσθήκη του (τάδε) εργάτη μιας και το MP από αυτόν τον εργάτη και μετά μειώνεται"!

9. ΠΡΟΣΟΧΗ στο Μεταβλητό κόστος!
  • Αν έχουμε μόνο έναν μεταβλητό συντελεστή (την εργασία-L) τότε VC=wL
  • Αν έχουμε και την εργασία και πρώτες ύλες τότε VC=wL+rQ
(r: κόστος Α’ υλών ανά μονάδα προϊόντος)

10. Η καμπύλη προσφοράς είναι το ανερχόμενο κομμάτι της καμπύλης του MC πάνω από το (ελάχιστο) AVC.
Στις ασκήσεις κοινώς που μας ζητάει τον πίνακα προσφοράς πρέπει να βρούμε που εξισώνονται αυτά τα δύο (ΠΡΟΣΟΧΗ: Καθώς το MC αυξάνεται) και από το σημείο αυτό ξεκινά ο πίνακας προσφοράς όπου P=MC και Q όπως έχει!

ΟΜΩΣ: Αν ΔΕΝ εξισώνονται πουθενά (πέρα από τον πρώτο συνδυασμό που δεν μας κάνει μιας και το MC μειώνεται) τότε ο πίνακας προσφοράς θα ξεκινήσει από το σημείο που για πρώτη φορά MC>AVC!!! (κοινώς η επιχείρηση θα προσφέρει το προϊόν της για τιμές μεγαλύτερες από το AVC)

11. Όταν έχουμε 2 συνδυασμούς και μας ζητάει να προσδιορίσουμε τη συνάρτηση από την οποία προήλθαν (για παράδειγμα, συνάρτηση ζήτησης, προσφοράς, ακόμα και ΚΠΔ) θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μας λέει ότι είναι γραμμική (ή πιο σωστά ευθεία).
(Μεγάλη προσοχή λοιπόν σε ασκήσεις όπου αφού έχετε προσδιορίσει τον πίνακα προσφοράς, σας δίνει μια συνάρτηση ζήτησης και σας ζητάει την ισορροπία! Αν ΔΕΝ λέει ότι η συνάρτησης προσφοράς είναι ευθεία, τότε την ισορροπία θα την βρείτε αντικαθιστώντας τις τιμές (P) του πίνακα προσφοράς στη συνάρτηση ζήτησης και θα δείτε για ποια τιμή Qs=Qd.)

12. Στην Ισοσκελή Υπερβολή (QD=A/P) η Συνολική Δαπάνη (ΣΔ=PQ) των καταναλωτών είναι πάντα σταθερή και ίση με Α και η Ελαστικότητα ΤΟΞΟΥ (όχι σημείου) είναι ίση με τη μονάδα (σε απόλυτη τιμή).

13. Καθώς προσδιορίζουμε τις Ελαστικότητες Ζήτησης ή Προσφοράς πρέπει να ΙΣΧΥΕΙ το Ceteris Paribus κοινώς οι υπόλοιποι προσδιοριστικοί παράγοντες να παραμένουν αμετάβλητοι!!!

14.
  • Η Ελαστικότητα Ζήτησης είναι ΠΑΝΤΑ αρνητική λόγω του Νόμου της Ζήτησης
  • Η Ελαστικότητα Προσφοράς είναι ΠΑΝΤΑ θετική λόγω του Νόμου της Προσφοράς
  • Η Εισοδηματική Ελαστικότητα μπορεί να είναι είτε θετική (κανονικό αγαθό) είτε αρνητική (κατώτερο αγαθό).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προκειμένου να χαρακτηρίσουμε τις ελαστικότητες:
  • Ελαστικότητα Ζήτησης: Συγκρίνουμε με το 1 (όπου η ελαστικότητα θα είναι σε απόλυτη τιμή!)
  • Ελαστικότητα Προσφοράς: Συγκρίνουμε με το 1
  • Εισοδηματική Ελαστικότητα: Συγκρίνουμε με το 0!
(Βλέπε και τυπολόγιο)

15. Η Ανώτατη τιμή είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από την τιμή Ισορροπίας και η Κατώτατη τιμή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.

16. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η Ελαστικότητα Ζήτησης υπολογίζεται με τους υπόλοιπους προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητοι (ceteris paribus). Αν κοινώς θέλουμε να υπολογίσουμε την Ελαστικότητα Ζήτησης ως προς την τιμή θα πρέπει το εισόδημα κλπ να παραμένουν σταθερά μεταξύ των συνδυασμών. Αντίστοιχα, όταν θέλουμε την Εισοδηματική Ελαστικότητα πρέπει η τιμή και τα υπόλοιπα να παραμένουν σταθερά!

17. ΑΝ μια συνάρτηση ζήτησης (ή προσφοράς) είναι γραμμική τότε το ΔQ/ΔΡ από την ελαστικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την κλίση της συνάρτηση (κοινώς το β στη ζήτησης ή το δ στην προσφοράς).

18. Σε έναν πίνακα προσφοράς να είστε πάντα υποψιασμένοι ως προς την τιμή Ρ (είναι ίση με το οριακό κόστος (MC).

19. Ένα προϊόν πωλείται με καπέλο όταν πωλείται σε τιμή μεγαλύτερη από την ανώτατη τιμή (ΟΧΙ από την τιμή ισορροπίας). Στις ασκήσεις που βλέπετε ΔΕΝ υπολογίζετε το καπέλο... υπολογίζετε τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ που μπορεί να πάρει το καπέλο!

20. Προσοχή στο πώς μεταβάλλεται η συνάρτηση ζήτησης ή προσφοράς!
  • Αν μας πει ότι η ζήτηση αυξάνεται κατά 10 μονάδες για κάθε τιμή του αγαθού, τότε στην παλιά συνάρτηση ζήτησης απλά προσθέτουμε το 10. Q’D=QD+10 (παράλληλη μετατόπιση)
  • Αν μας πει ότι η ζήτηση αυξάνεται κατά 10% τότε η νέα μας συνάρτηση ζήτησης είναι Q’D=QD+0,1QD =(1+0,1)QD =(1,1)QD.
21. Για να χαρακτηρίσουμε το Κόστος Ευκαιρίας ως αυξανόμενο ή φθίνον ή σταθερό ελέγχουμε την πορεία του ΚΕ καθώς το προϊόν αυξάνεται!! Αν δηλαδή το προϊόν Χ αυξάνεται από πάνω προς τα κάτω πάμε στη στήλη με το ΚΕx και ελέγχουμε την πορεία του από πάνω προς τα κάτω. Αν όμως αυξάνεται από κάτω προς τα πάνω θα δούμε και τη στήλη του ΚΕ από κάτω προς τα πάνω. Αν το ΚΕx είναι αυξανόμενο τότε ΚΑΙ του Υ θα είναι αυξανόμενο (το κόστος Ευκαιρίας είναι ΣΥΝΗΘΩΣ αυξανόμενο – μορφή ΚΠΔ κοίλη).

22. ΠΡΟΣΟΧΗ στην ευθεία ΚΠΔ. Εκεί το Κόστος Ευκαιρίας είναι σταθερό! (μπορείτε ακόμα και να έχετε συνάρτηση για την γραμμική/ευθεία ΚΠΔ.)

23. Ιδιαίτερη προσοχή στο πότε αυξάνεται η Συνολική Δαπάνη (ΣΔ) των καταναλωτών (άρα και τα Συνολικά Έσοδα των επιχειρήσεων) ανάλογα με την ελαστικότητα ζήτησης (σελ 45). Να θυμάστε ότι ΜΟΝΟ στην ευθεία/γραμμική συνάρτηση ζήτησης ισχύει ο πίνακας της σελ 44. Στο μέσο της η Εd είναι ίση με -1 (εκεί μάλιστα η ΣΔ παίρνει τη μέγιστη τιμή της).

24. Η Συνολική Δαπάνη των καταναλωτών είναι πάντα ίση με τα Συνολικά Έσοδα των επιχειρήσεων ΕΚΤΟΣ από την περίπτωση που το κράτος επιβάλλει κατώτατη τιμή. Εκεί οι καταναλωτές ξοδεύουν ΣΔ=Ρκ*Qd ενώ οι παραγωγοί εισπράττουν ΣΕ=Ρκ*Qs (στην ουσία παίρνουν τη ΣΔ των καταναλωτών + την κρατική επιβάρυνση!)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Θέματα και Απαντήσεις στην ΑΟΔΕ - 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2011- ΘΕΜΑΤΑ – ΛΥΣΕΙΣ

Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.

α. Η ύπαρξη κάθε παραγωγικής μονάδας εξαρτάται από την ικανότητά της να αποκτά έσοδα και κέρδη μέσω του μηχανισμού της αγοράς.
Λαθος (κεφ 1)

β. Προμηθευτές, πελάτες και πιστωτικά ιδρύματα εντάσσονται στο γενικό περιβάλλον της επιχείρησης.
Λάθος (κεφ 1)

γ. Σε ένα κατάστημα το στέλεχος πρώτης γραμμής σχεδιάζει το πρόγραμμα, οργανώνει τους πόρους και μοιράζει τις θέσεις εργασίας στο προσωπικό, διευθύνει (ενεργοποιεί) τη διαδικασία δίνοντας εντολές και οδηγίες και, τέλος, ελέγχει τα αποτελέσματα.
Σωστό (κεφ 2 - το παράδειγμα στη σελ 59)

δ. Ένας από τους συντελεστές του management είναι τα διοικητικά συστήματα ή «εργαλεία» διοίκησης.
Σωστό (κεφ 2)

ε. Σύμφωνα με τη δομή των ανθρωπίνων αναγκών κατά τον A.Maslow, οι ανάγκες αναγνώρισης είναι η ανώτερη κατηγορία αναγκών και τελευταία από άποψη προτεραιότητας.
Λάθος (κεφ 3)

στ. Η «ομαδική σκέψη» (groupthink) αποτελεί ένα ψυχοδυναμικό φαινόμενο, το οποίο όταν συμβαίνει, μεταξύ άλλων, μειώνει τη διανοητική ικανότητα και τη λογική κρίση της ομάδας.
Σωστό (κεφ 3)

Μονάδες 24

Στις παρακάτω προτάσεις, από Α2 μέχρι και Α4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Α2. Η οικονομική αποδοτικότητα εκφράζεται με τον τύπο:
α. Καθαρό Κέρδος ή Ζημία / Χρησιμοποιηθέντα Κεφάλαια
β. Παραχθέντα Αγαθά / Παραγωγικά Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν
γ. Χρησιμοποιηθέντα Κεφάλαια/ Καθαρό Κέρδος ή Ζημία
δ. Ποσότητα Παραγωγής / Χρησιμοποιηθέντα Κεφάλαια
Μονάδες 6

Α3. Πολύ μεγάλη έμφαση στα υψηλά ιεραρχικά επίπεδα της οργανωτικής και διοικητικής πυραμίδας έδωσε ο:
α. Taylor
β. Fayol
γ. Weber
δ. Gantt
Μονάδες 5

Α4. Βασική ενέργεια της ενεργητικής ακρόασης είναι:
α. η εξάλειψη των θορύβων που εμποδίζουν τον πομπό να εκφραστεί.
β. η συγκέντρωση της προσοχής του δέκτη για να συλλάβει συνολικά το μήνυμα.
γ. η οπτική επαφή και τα νεύματα, ώστε να αντιλαμβάνεται ο πομπός ότι ο δέκτης τον παρακολουθεί.
δ. η ενσυναίσθηση, που σημαίνει ότι ο δέκτης ακούει και κατανοεί από τη θέση του πομπού όσα ο τελευταίος του μεταβιβάζει.
Μονάδες 5

Α5. Από τα είδη των τυπικών ομάδων, να περιγράψετε τις κάθετες ομάδες (μονάδες 4) και τις οριζόντιες–διατμηματικές ομάδες (μονάδες 4). Ποιοι είναι συνήθως οι λόγοι που οδηγούν στη δημιουργία οριζόντιων-διατμηματικών ομάδων;(μονάδες 2)
(κεφ 3 - σελ 135-136 "Κύρια είδη τυπικών ομάδων είναι...διαφορετικών τμημάτων)

Μονάδες 10


ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
ΘΕΜΑ Β
Β1. Από τις επιχειρησιακές λειτουργίες να περιγράψετε:
α. την οικονομική λειτουργία. (μονάδες 10)
β. τη λειτουργία προμηθειών. (μονάδες 8) Γιατί η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική; (μονάδες 2)
(κεφ 1 - σελ 32 " Η οικονομική Λειτουργία" και σελ 32-33 "Λειτουργία Προμηθειών")
Μονάδες 20

Β2. Να περιγράψετε τα βασικά πρότυπα ηγεσίας, που προσδιορίστηκαν από τον Lewin και τους συνεργάτεςτου, με κριτήριο τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τον ηγέτη.
(κεφ 3 - σελ 126-127 "Μετά από συστηματική έρευνα που έγινε από τον Lewin... χωρίς τον επηρεασμό του ηγέτη")
Μονάδες 10

Β3. Η αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού προϋποθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας. Από τις μορφές επικοινωνίας στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς να περιγράψετε:
α. την κάθετη «από πάνω προς τα κάτω» επικοινωνία. (μονάδες 10)
β. την κάθετη «από τα κάτω προς τα πάνω» επικοινωνία. (μονάδες 10)
(κεφ 3 - σελ 146 "Η από πάνω προς τα κάτω επικοινωνία" - "Η από κάτω προς τα πάνω επικοινωνία")
Μονάδες 20

Σχολιασμός Θεμάτων: Καλά θέματα που απαιτούσαν καλή προετοιμασία των μαθητών. Μεγάλη έκταση των απαντήσεων)

Προετοιμασία Πανελλαδικών

Καθηγητής παραδίδει μαθήματα:

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
(ΑΟΘ)

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών
(ΑΟΔΕ)

Άριστη Γνώση αντικειμένου
Σύγχρονες Μέθοδοι διδασκαλίας
Σεβασμός στην προσωπικότητα του μαθητή

τηλ. επικοινωνίας: 694-8200440
(φιλική καταχώρηση)