Επιλέξτε απο το μενού "
Ετικέτες" αριστερά το μάθημα ή το κεφάλαιο που θέλετε καθώς και τις συμβουλές μας για μια επιτυχή πορεία στο δύσκολο έργο σας!

Γενική Περιγραφή των μαθημάτων της Οικονομίας και της
Διοίκηση θα βρείτε στο κάτω μέρος του blog...

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Οι 11 μυθοπλασίες των "κολεγίων"

Η περίοδος είναι ιδανική

Τέλη Αυγούστου, λίγο πριν ή λίγο μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανεπιστημίων και η παράσταση αρχίζει…

Η τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, τα δελτία ειδήσεων κάποιων συγκεκριμένων σταθμών και οι εφημερίδες γεμίζουν με χαμογελαστά παιδάκια -με εμφάνιση που παραπέμπει σε ούφο- που τρέχουν, χοροπηδάνε και γενικώς…χαίρονται για ένα και μόνο λόγο: Γράφτηκαν σε μία ιδιωτική σχολή της χώρας που λέει ότι είναι πανεπιστήμιο ή για την ακρίβεια κολέγιο!

Τα παιδάκια αυτά χαίρονται δε ΤΟΣΟ γιατί σε αντίθεση με τους (σπασίκλες) συμμαθητές τους που διάβαζαν και μπόρεσαν να γράψουν στις Πανελλαδικές, θα μπουν σε ένα «κολέγιο» χωρίς να έχουν διαβάσει σχεδόν ποτέ, χωρίς να έχουν κουραστεί, όπως τα υπόλοιπα κορόιδα, και θα «σπουδάσουν» κάτι που ακούγεται μοντέρνο και trendy όπως marketing, communications, arts, computer science κλπ.

Κάθε χρόνο ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών τελειώνει το Λύκειο και περνάει από τον σκόπελο των Πανελλαδικών Εξετάσεων!
Από αυτούς, κάποιοι θα γράψουν καλά, κάποιοι μέτρια και κάποιοι χάλια!

Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των εξετάσεων αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια του κάθε μαθητή και την γενική ικανότητα του (η τύχη βέβαια, όπως και σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα διαδραματίζει κάποιο ρόλο).
Όσοι γράψουν καλά θα πάνε στη σχολή που επιλέγουν.
Όσοι γράψουν μέτρια θα δουν σε ποια σχολή μπορούν να πετύχουν και αναλόγως θα αποφασίσουν τι θα κάνουν (είτε να πάνε στη σχολή που πέτυχαν, είτε να ξαναδώσουν εξετάσεις ή κάτι άλλο).
Όσοι γράψουν χάλια (και μη μου πείτε ότι το χάλια είναι από ατυχία γιατί «μέσος όρος κάτω του δέκα» ή κοντά σε αυτό δεν γίνεται από ατυχία…από τεμπελιά και αδιαφορία μόνο καταφέρνει κάποιος κάτι τέτοιο!) θα σκεφτούν αν θα ξαναδώσουν ή το «κάτι άλλο» που είδαμε παραπάνω!

Από το σύνολο λοιπόν των υποψηφίων των πανελλαδικών οι μέτριοι και οι κακοί σκέφτονται το «κάτι άλλο» που θα μπορέσει να τους απαλλάξει από το βραχνά των Πανελλαδικών… αυτό το «κάτι άλλο» μεταφράζεται είτε σε σπουδές στο εξωτερικό (κυρίως Αγγλία), είτε στα χαμογελαστά παιδάκια που λέγαμε παραπάνω…

Ας δούμε λοιπόν πώς παραμυθιάζονται τα «παιδάκια» που λέμε:

Μύθος Νο1
Θα αναγνωριστούν σύντομα και από την Ελλάδα λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αλήθεια:
Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει! Και να γίνει θα έχει αστερίσκους, παραθυράκια και ερμηνείεςΠόσο αξιοπρεπές είναι για εσάς ή το παιδί σας να πρέπει να τρέχετε στα δικαστήρια για να αποδείξετε ότι γνωρίζετε κάτι; Επίσης, από τι στιγμή που τρέχουν όλα τα εκπαιδευτήρια αυτά να «αναγνωριστούν» τώρα αποδεικνύει ότι σε αντίθεση με όσα έλεγαν τα τελευταία 20 χρόνια πως δεν χρειάζονται την αναγνώριση, τελικά την επιζητούν! Πόσο τίμιο το θεωρείτε εσείς αυτό από μέρους τους;

Μύθος Νο2
Δεν με ενδιαφέρει να αναγνωρίζεται στην Ελλάδα (σιγά τη χώρα). Στο εξωτερικό το αναγνωρίζουν οπότε κάνω ένα μεταπτυχιακό έξω και είμαι καλυμμένος.
Αλήθεια:
Σίγουρα κάποια πανεπιστήμια στο εξωτερικό αναγνωρίζουν τα χαρτιά αυτά, όμως κανένα κορυφαίο πανεπιστήμιο δεν θα σας δεχτεί (κολλημένοι στη μετριότητα λοιπόν) και στην περίπτωση που πάτε κάπου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να αναγνωριστεί στην Ελλάδα το μεταπτυχιακό σας, θα πρέπει να προσκομίσετε και προπτυχιακό τίτλο (κάτι που δεν θα έχετε). Στην Ελλάδα λοιπόν θα είστε για πάντα απόφοιτοι Λυκείου ενώ σε κάποιες άλλες χώρες και κάτοχοι μεταπτυχιακού. (αν είναι λοιπόν να δουλέψετε στο εξωτερικό και να μείνετε εκεί για πάντα, γιατί δεν πάτε 3 χρόνια νωρίτερα και για σπουδές;)

Μύθος Νο3
Θα έχω καλύτερη μεταχείριση από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αν πάω (και) σε κάποια ιδιωτική σχολή!
Αλήθεια:
Η μεταχείριση των Ελλήνων φοιτητών για μεταπτυχιακές σπουδές είναι άριστη παντού! Από τις χώρες της ΕΕ μέχρι την Αμερική φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας μας συνεχίζουν όσοι το επιθυμούν για μεταπτυχιακές σπουδές!

Μύθος Νο4
Η αγορά έχει γεμίσει άνεργους πτυχιούχους! Στις σχολές αυτές σου βρίσκουν και δουλεία άμεσα γιατί έχουν διασυνδέσεις!
Αλήθεια:
Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αν έχεις διασυνδέσεις εσύ ή ο μπαμπάς σου δουλειά θα βρεις ακόμα και αν δεν ξέρεις να διαβάζεις (μην απορείτε γιατί οι Ελληνικές εταιρίες κλείνουν λοιπόν…)! Αφού τι καταλάβαμε και αυτό πάμε παρακάτω: Είναι σύνηθες να προσλαμβάνονται σε κάποιες δουλειές άτομα από ιδιωτικές σχολές όμως, δυστυχώς, είναι οι πρώτοι που βλέπουν την έξοδο μέσα σε λίγους μήνες! (επίσης, βλέπε και Μύθο Νο5)

Μύθος Νο5
Ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται για πτυχία! Άρα αφού αναγνωρίζεται εκεί εμένα μου περισσεύει!
Αλήθεια:
Ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται για τα πτυχία και μάλιστα πολύ! Να τα πληρώνει δεν θέλει! Προτιμάει λοιπόν για τις απλές γραμματειακές δουλειές, ή τις θέσεις πωλητών, και χαμηλόβαθμων υπαλλήλων άτομα χωρίς τυπικά προσόντα γιατί δεν υποχρεώνεται να τα πληρώνει! (Λογικό δεν είναι να μη θέλω για γραμματέα έναν επιστήμονα που με την πρώτη ευκαιρία θα με εγκαταλείψει για κάτι καλύτερο; Θα προτιμήσω έναν απόφοιτο λυκείου που κάτι παραπάνω έχει ακούσει στο κολέγιο του και δεν θα μπορεί να βρει τίποτα καλύτερο…). Επίσης ο "ιδιωτικός τομέας" σε πολλές περιπτώσεις ενδιαφέρεται και για άλλα...προσόντα για τις εργαζόμενες του, να κάνουμε κολέγιο και για τα προσόντα αυτά??

Μύθος Νο6
Ξέρω άτομα που είναι σε πολύ υψηλές θέσεις και έχουν βγάλει το ιδιωτικό κολέγιο που θέλω να πάω!
Αλήθεια:
Και εγώ ξέρω ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ άτομα που έχουν υψηλότερες θέσεις και έχουν βγάλει το δικό μου Πανεπιστήμιο… (ας είμαστε σοβαροί)

Μύθος Νο7
Το ιδιωτικό κολλέγιο μου συνεργάζεται απόλυτα με αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού! Ακόμα και τα θέματα έρχονται σφραγισμένα από εκεί!
Αλήθεια:
Οι εξετάσεις όμως που διεξάγονται εδώ είναι προβληματικές! Ας θυμηθούμε τι έγινε πριν λίγα χρόνια με γνωστή σχολή που έδρευε στα βόρεια προάστια που έκλεισε σε μία μέρα επειδή το πανεπιστήμιο του εξωτερικού συνειδητοποίησε ότι δυσφημίζεται το όνομα του…!
Επίσης, γιατί τα αναγνωρισμένα αυτά πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι στις τελευταίες θέσεις των κατατάξεων στις χώρες που ανήκουν; Για τόσο άχρηστο περνάτε τον εαυτό σας ή το παιδί σας και το στέλνετε στο χειρότερο;

Μύθος Νο8
Ξέρω πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα που είναι μπάχαλο! Γιατί είναι καλύτερα αυτά από τη δική μου σχολή;
Αλήθεια:
Αν ξέρεις ότι κάτι είναι μπάχαλο απλά το αποφεύγεις! Το ότι κάτι είναι κακό δεν μετατρέπει το δικό σου σε καλό! (νομίζω;)

Μύθος Νο9
Δεν μπορώ να πληρώνω μια ζωή! Το να πάω σε μια ιδιωτική σχολή είναι πιο οικονομικό από το να ξαναδώσω εξετάσεις ή να πάω στο εξωτερικό!
Αλήθεια:
Από πότε το να πετάς τα χρήματα σου για να αγοράσεις αμφιβόλου ποιότητας χαρτιά είναι οικονομία; Φτηνό σίγουρα… οικονομικό ΟΧΙ!

Μύθος Νο10
Το παιδί μου αντί να πάει στην επαρχία που πέρασε ή στο εξωτερικό μένει με τους γονείς του, στο σπίτι του και είναι κοντά μου!
Αλήθεια:
Δεν ασχολούμαστε με κλινικές περιπτώσεις! Αν το παιδί το θέλετε για πάντα μαζί σας τότε κλειδώστε το στο σπίτι και ας μη μιλάμε για σπουδές αλλά για ψυχανάλυση (του γονέα…).

Μύθος Νο11
Στη σχολή μου σπουδάζω αυτό που θέλω και όχι κάτι που απλά πέρασα!
Αλήθεια:
Ήξερες και χτες τι είναι το communications director; Επίσης αφού δεν ήθελες να σπουδάσεις κάτι γιατί το δήλωσες στο μηχανογραφικό σου; Για να αποκλείσεις κάποιο παιδί που πραγματικά το ήθελε;

Στην ερώτηση "τι είναι τα κολέγια που λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια" η απάντηση είναι απλά...ΕΛΑ ΝΤΕ...

3 σχόλια:

PN είπε...

"Επίσης ο ιδιωτικός τομέας σε πολλές περιπτώσεις ενδιαφέρεται και για άλλα...προσόντα για τις εργαζόμενες του, να κάνουμε κολέγιο και για τα προσόντα αυτά??"

Χαχαχαχα!! Σωστότατος!!

Τώρα τι να πω...ότι διαφωνώ με το άρθρο; Προσυπογράφω από τη πρώτη γραμμή μέχρι την τελευταία. Ή όπως λέω και στους μαθητές μου αν μου πουν την επιλογή να πάνε σε ιδιωτικό ΙΕΚ..."δεν σε σφάζω καλύτερα;;"!!!!

angian είπε...

Ο Μύθος10 είναι πολύ ελληνική πραγματικότητα!!!
Ξέρετε πόσοι γονείς μόνο και μόνο για να έχουν τα παιδιά κοντά τους, τα "σπουδάζουν" σε τέτοια κολλέγια...???
Στον Ιδιωτικό Τομέα προτιμούν τέτοια άτομα για κατώτερες θέσεις, διότι σχεδόν ποτέ δεν θα πάρουν προαγωγή και διότι δουλεύουν υπερωρίες χωρίς απαιτήσεις. Το έχω ζήσει, πιστέψτε με!

AK Economics είπε...

Όπως θα έχετε δει...

Ανακαλούνται οι άδειες των κολλεγίων
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1078003&rss=yes

Τώρα πόσα χρήματα έδωσαν κάποιοι για κάτι που πήρε άδεια στη ζούλα και προεκλογικά ας μη το κουβεντιάσουμε... ;-)

Προετοιμασία Πανελλαδικών

Καθηγητής παραδίδει μαθήματα:

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
(ΑΟΘ)

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών
(ΑΟΔΕ)

Άριστη Γνώση αντικειμένου
Σύγχρονες Μέθοδοι διδασκαλίας
Σεβασμός στην προσωπικότητα του μαθητή

τηλ. επικοινωνίας: 694-8200440
(φιλική καταχώρηση)